Hij liet zijn kinderen deelnemen in het bedrijf en werd zelf onstlagen…..door zijn eigen kinderen.

Opvolging binnen het familiebedrijf kan soepel verlopen…maar als jurist weet ik dat vaak de kinderen elkaar de tent uit vechten als het gaat om het runnen van het bedrijf.

En voorbeeld, de vier erfgenamen A,B,C en D van Vader die alles erven zijn aandeelhouders, tevens bestuurder van de stichting Adminstratiekantoor en ook allen bestuurder in de vennootschap. Alles is door Vader gelijk aan de kinderen nagelaten. Alle bezitten aandelen en zitten in bestuur. De kinderen krijgen ruzie, natuurlijk, de ervaring als jurist is dat dit altijd gebeurd. Tenzij je het goed regelt. Als jurist zie je enkel de ellende en vaak willen de kinderen elkaar zo snel mogelijk uit  het leven laten stappen in een dergelijke situatie. Met ze vieren kunnen deze aandeelhouders besluiten tot een besluit tot ontslag van een van de aandeelhouders, in dit geval D. Het besluit wordt genomen en D. staat aan de kant en heeft dan niets meer.

Hoe kun je dit voorkomen?

Als je niets regelt en de kinderen gewoon aandelen verschaft hebben zij ook stemrecht, gelijk aan die van de bestuurder. Tenzij je de zaken goed regelt aan de voorkant. Je kunt een aantal zaken vastleggen daarvoor binnen de BV of NV.

Certificering van aandelen houdt in dat deze certificaathouders een vergaderrecht krijgen, maar geen stemrecht. Zo bescherm je als bestuurder jouw positie binnen de vennootschap omdat de certificaathouders geen bevoegdheid bezitten om de bestuurder te ontslaan. Wel kunnen certificaathouders met hun vergaderrecht besluiten aantasten op grond van de redelijkheid en billijkheid.

Aandelen zonder stemrecht is een andere mogelijkheid om je positie als bestuurder binnen je familiebedrijf te beschermen.

Een andere mogelijkheid om je vermogen in de vennootschap te beschermen is het verschaffen van aandelen met een beperkte winstdeling. Zodat de gelden binnen het vermogen van de vennootschap blijft.

Ook kun je het ontslag en benoeming van een bestuurder bij een bepaald orgaan beleggen, waarvan je als bestuurder zelf enig aandeelhouder lid van bent. Binnen de vennootschap kun je immers organen in het leven roepen met bepaalde bevoegdheden. Aan de organen deel je bijvoorbeeld het ontslag en benoemen van een bestuurder toe.

Als ondernemer is het van belang om je bedrijf te beschermen tegen ongewenst situaties. Leg bepaalde zaken daarom vast in een ondernemersstatement, zodat je dergelijke situaties het hoofd kunt bieden en conflicten kunt voorkomen.