Grip op je zaak in tijden van crisis – deel 2
In het eerste deel van de GOJZ ben ik ingegaan op de bestuurdersaansprakelijkheid bij het deponeren van de jaarrekening. Aan het begin van het jaar wordt altijd weer de jaarrekening opgemaakt en daarom leek het mij logisch hier aandacht aan te besteden. Lees deel 1 gerust nog eens. Een ander aspect dat hieraan gelieerd is en ook niet onbelangrijk is de balans van je inkomsten en uittgaven, zijn die wel oké of in wankel evenwicht??
Deel 2 van deze serie gaat dan ook over surceance van betaling. Stel dat je de rekeningen niet meer kunt betalen. Wat dan, en hoe kun je dit voorkomen.
Als je bedrijf tijdelijk haar betalingsverplichtingen niet kan nakomen, kan het aanvragen van de surseance van betaling een adempauze geven. Deze adempauze kun je gebruiken om een regeling met de schuldeisers te treffen en de financiën van je onderneming weer op orde te brengen. Een surceance van betaling kan een faillissement voorkomen.
De surseance van betaling is een tijdelijke uitstel van betaling die middels een verzoekschrift bij de rechtbank wordt aangevraagd. De surseance wordt vaak direct op voorlopige gronden verleend, zonder dat er een zitting wordt gehouden Als de surseance definitief wordt verleend, is dit voor de duur van maximaal anderhalf jaar.
Als bestuurder kun je de surseance aanvragen zonder toestemming van de aandeelhouders. Bij een faillissementsaanvraag ligt dit echter anders en is een aandeelhoudersbesluit vereist. Indien de surceance van wordt verleend wordt er een bewindvoerder aangesteld. Dat betekent voor de bestuurder dat hij slechts bevoegd is met toestemming van de bewindvoerder. Het bestuur en de bewindvoerder zullen dus moeten samenwerken om de surseance een succes te maken. Je kunt dus niet zomaar uitgaven doen. Maar er is ook niet voor niets een bewindvoerder aangesteld, er is financieel wel iets aan de hand.
Wat zijn de personele gevolgen?
Het verlenen van de surseance heeft voor werknemers geen directe gevolgen. De werknemers blijven in dienst van je bedrijf en zullen hun werk moeten blijven uitvoeren. Wel bestaat er een versoepelde opzegmogelijkheid van arbeidsovereenkomsten. Deze regeling biedt de mogelijkheid om tijdens de surseance een gedeelte van het personeelsbestand te saneren. Om zo te besparen op overheadkosten. De bewindvoerder zal hier wel aan moeten meewerken
Belangrijk is dus om in gedachten te houden dat een surseance slechts een tijdelijk uitstel van betaling betekent. De surseance zal dus uitsluitend een bruikbaar instrument zijn indien je onderneming ‘oude’ schulden heeft die niet op korte termijn kunnen worden voldaan, maar er op korte termijn wel weer een winstgevende exploitatie mogelijk is. Liggen er grotere problemen aan de financiele situatie ten grondslag dan kun je beter de afweging maken of je gaat herstarten of stoppen met je bedrijf. Daarover vertel ik je een andere keer meer.
Op het moment dat het einde van de coronacrisis in zicht komt, kan de surseance dan ook een zinvol instrument zijn voor ondernemingen die tijdens de coronacrisis een aanzienlijke schuldenlast hebben opgebouwd, maar na de crisis weer winstgevend zullen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huurschulden of een schuld aan een leverancier. Deze ondernemingen kunnen gebruik maken van een uitstel van betaling en hiermee de coronacrisis uiteindelijk overleven.